Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

12 Nisan 2014 Cumartesi

Londra - Mart 2014 - 4

BrewDog Camden


BrewDog Camden
 

Tam 7 sene önce, 2007' nin soğuk bir Aberdeen nisanında, Martin ve James adlı fabrikasyon biralardan yılmış iki  cevval İskoç genci artık taşın altına ellerini koymaya karar vermişlerdir. Arkalarında ne aile serveti, ne de bu girişime destek olacak bir sermaye grubu yoktur. Yalnızca çekmiş oldukları banka kredisi, iyi ve daha önce yapılmış olanlardan farklı bira üretmeye duydukları aşk, 9 çalışan  ve bir köpekle BrewDog' u kurarlar (biraz Hollywoodvari bir açılış oldu:).

BrewDog Kurucu Ekip: 9 Çalışan + 1 Köpek :)
 

Henüz 2. yıllarında Tokyo adlı biraları ortalığı kasıp kavurur. Bu küçük ve bağımsız bira üreticisinin bu başarısı Britanya basınının da dikkatinden kaçmaz. Bunun sonucunda üretim 4' e katlanarak 4.000 hl ye yükselir. Bu da onları İskoçya' nın en büyük bağımsız üreticisi yapar. Tabi bu başarı sektörün egemen güçlerinin de dikkatinden kaçmaz ve Britanya' nın büyük alkol üreticilerinin kurduğu "Portman Group" BrewDog' un bir çok birasının satışını yasaklar. Onlar da Japonya, İsveç ve Amerika' ya ihracata başlayarak bu atağa cevap verir.



Biraları için " Punk IPA", "5AM Saint", "Chaos Theory" gibi kült isimler bulmayı her zaman beceren BrewDog; 2009 yılında ismen benim favorim olan "Tactical Nuclear Penguin" i üretir. Tabi yaratıcılığın hiç bir zaman isimle sınırlı kalmadığını biranın 9 ar ay 2 ayrı tür viski fıçısında bekletildikten sonra, 2 hafta bir dondurma fabrikasında dondurulduğunu ; donmayan sıvının ayrıştırılarak %32 alkol oranıyla o zamana kadar yapılmış en yüksek alkollü biranın ortaya çıktığını söylersek sanırım ikna edici olur. :)

The Nuclear Penguin


Bu arada 2009 yılında ekonomik krize rağmen halka açılarak daha fazla büyüyüp; çalışan sayılarını 24' e ; üretimi de 9.000 hl ye çıkarmışlardır.

2010' a gelindiğinde bir sonraki aşamaya çıkılmıştır artık, "Hardcore IPA" ile "World Beer Cup' dan altın madalya alıp, Aberdeen' de ilk publarını da açarlar (Geç de olsa yavaş yavaş konuya geliyoruz .). :)  James kardeşimiz de İskoçya dan yılın genç girişimcisi seçilir. Bu arada en yüksek alkollü bira üretiminde de başka bir üretciyle kapışıp son noktayı %55' lik "The End Of The History" ile koyarlar (bkz Fukuyama).

2011' de Edinburgh, Glasgow ve Londra-Camden' da (çok az kaldı:)) yeni publar hizmete girer. Bu senenin deliliği de okyanus tabanında bir tankta dinlendirilen "Sink The Bismarck" olur.

Sink The Bismarck


2012 yılı yine atılım yılıdır. Diageo ile kapışmaları medyada geniş yer bulur ve bu ilgiyi başarıya çevirmekte yine zorlanmazlar. Daha büyük bir üretim tesisine geçerler ve İskoçya' nın "En Hızlı Büyüyen Şirketi" seçilirler. Tabi bira konusunda gelişmeler de aynı şekilde olimpiyatlar için özel ürettikleri bira ve efsanevi "Dead Pony Club" ile devam eder.

BrewDog Brewery @ Shoreditch


2013' de ise artık bir tv fenomonu olmuşlardır. Martin ve James' in Amerika' da turlayıp; her şehirde orayı yansıtacak detaylarla bira üretimini konu olan Brew Dogs' u izlemediyseniz; torrent vs indirip göz atmanızı tavsiye ederim. San Francisco' da geçen bölümde, şehrin meşhur sisini damıtıp o suyla bira ürettiklerini söylersem, nasıl çılgın bir kafa yapısından bahsettiğim daha iyi anlaşılır heralde. :)

Brew Dogs


Son olarak bugüne geldiğimizde üretim 60.000 hl ye yaklaşır. Britanya dışındaki ilk barlarını da Stockholm' de açarlar. Ama bundan daha fazla gurur duydukları gelişme Çin' de fake bir BrewDog barının açılması olmuş. :)

Fake Brew Dog China


Bu kısa! girişten sonra ziyaretimize geçelim. Londra gezimizin  ana teması her ne kadar Chelsea - Galatasaray maçı olsa da; en az maç kadar beni heveslendiren bu çılgın adamların barına gidip biralarından tatmaktı. Oblix çıkışında metroya atlayıp Camden' a geçtik. Metro durağından kısa bir yürüyüşle 113 Bayham Street, Camden Town adresindeki mekana geldik. Pazar akşamı 22:30 kapandığı için fazla vaktimiz kalmamıştı ama hiç değilse birer biramızı içip, hamburgerlerini tadabildik. Hamburgerleri bir bar mutfağı için gayet lezzetli ve porsiyonları doyurucu ama tabi sadece hamburgerini yemek için gelmeye değecek kadar değil. Bira olarak da "Fake Lager", "Dogma", şurup şişesi şeklinde bir ambalajla sunulan  %32 alkollü "Watt Dickie" ve efsanevi başka bir bira üreticisi olan Mikkeller' in "I beat You" sunu denedik (Mikkeller ve bir kaç üreticiyle ortak ürettikleri biraları da var.). Watt Dickie hariç diğerleri içimi rahat ve çok memnun kaldığımız biralar oldu. Watt Dickie ise biradan ziyade konyağa yakın bir tattaydı, bayıldığımızı söyleyemem. :)

Watt Dickie


Fiyatlar ise Londra' daki orta halli bar, pub fiyatlarında; astronomik bir hesapla karşılaşma korkunuz olmadan gidebilirsiniz. Ben bir dahaki ziyarette bu sefer de gündüz gidip daha detaylı bir inceleme yapma planı içerisindeyim, buradan expansion set olarak yine paylaşırız. :)

BrewDog Camden


P.S. Çalışma saatleri:

Pzt - Perş       12pm  - 11.30pm
Cum - Cmt    12pm - 12pm
Paz                12pm - 10.30pm