Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

19 Mayıs 2015 Salı

Malmö - Mayıs 2015

Malmo

Türk futbol seyircisinin bir zamanlar Beşiktaş ile de eşleşen ve  futbolun bu denli  endüstiyelleşmesinden önce Avrupa’ nın kalbur üstü futbol takımlarından biri olan kulübü sayesinde anımsayacağı Malmö, İsveç’ in 3. büyük kenti olsa da yalnızca 664 bin nüfusa sahip bir şehir.


Danimarka’ nın başkenti Kopenhag ile aralarında 20 km lik bir boğaz var. 2001 yılında hizmete giren, çok da ilginç ve güzel bir köprü olan Oresund Bridge Köprüsü bu iki şehri (ve tabi ülkeyi) birbirine bağlıyor.  Köprünün üzerinden araçlar altından ise trenler geçiyor, tren ile yolculuk yarım saat civarı sürüyor. Köprünün denizin ortasında bitip tüp geçite dönüşüyor olması ise en dikkat çekici tarafı. Merak edenler için 5 milyar USD' ye mal olmuş.

Oresund Köprüsü

Bu gezide kaldığımız 2 otelden son derece memnun kaldık. Malmö’ deki konaklamamızı yürüyerek merkez tren istasyonuna 2 dk, Lilla Torg’ a 6-7 dk mesafedeki Moment Hotel’ de yaptık. Çok temiz ve sevimli bir oteldi. Kahvaltıda sundukları taze sıkılmış meyve suları, organik ürünleri ve taze esmer ekmekler ile yaptıkları açık sandviçleri (smørrebrød) çok lezzetliydi.

Moment Hotel

Malmö’ nun en ünlü yapısı henüz 2005’ de tamamlanan ve Santiago Calatrava tarafından tasarlanan Turning Torso. 54 katlı ve 190 metre yüksekliğindeki bina tamamlandığında Avrupa’ nın en yüksek 2. konuttu (Moskova’ daki 264 metre yüksekliğindeki Zafer Sarayı’ndan sonra).  Dünyanın ilk burgulu gökdeleni olan bina, yeni bir akım başlatmıştır. Biraz şehir dışında kaldığı için biz yanına kadar gitmedik ama Malmo’ de her yerden görmek mümkün, hatta Kopenhag’ dan bile görülebiliyor.


Turning Torso

Malmö her ne kadar iyi korunmuş bir şehir olsa da turistik destinasyon olarak tarihi güzellikleri çok fazla değil. Malmö Kalesi (Malmöhus Slott) işte bu az sayıdaki tarihi noktalardan biri. İlk kale 1434 yılında yapıldıktan sonra, 15. Yüzyılın başında yıkılıyor ve şimdiki kale aynı yerde 1530 yılında Danimarka Kralı 3. Christian tarafından yeniden yaptırılıyor. Yeşilliklerin ortasında, küçük bir ada üzerinde yer alan bu kalenin çok güzel olduğunu söylemek zor, daha çok bir teneke fabrikasını andırıyor ama şehir merkezinde yer aldığı için görmek için fazla zahmete katlanmanız gerekmediğinden gelmişken görülebilir.

Malmö Kalesi


İskandinavya’ nın genelinde gördüğümüz gibi  mimari ve tasarıma burada da önem veriliyor. Şehir kütüphanesi (Malmö Stadsbibliotek) de buna güzel bir önek. 1 Mayıs nedeniyle kapalı olduğu için içine giremedik ama eski bir kale, modern bir bina ve ikisine birleştiren silindir ile 3 parçadan oluşan kompleks görülmeye değer; önünde yer alan parkta da  gittiğimiz gün bir festival vardı.


Malmö Stadsbibliotek


Malmo’ de Lilla Torg (Küçük Meydan), Stortorget (Büyük Meydan) ve Gustav Adolfs Torg adlı üç meydanı gezdik. Adı gibi küçük ve sevimli bir meydan olan Lilla Torg aralarında en etkileyici olanı.

Lilla Torg

Stortorget & City Hall


Biz de akşam yemeğimizi etrafı restaurant ve barlar ile çevrilmiş olan bu sevimli meydanda yer alan Mello Yello’ da yedik. Restaurant-bar konseptindeki mekanda yediğimiz hamburger ve fırınlanmış ballı somon filetodan memnun kaldık. İthal ve yerli bira seçenekleri çok fazla olmasa da yeterli seviyedeydi. Fiyatlar bu coğrafyanın tamamında olduğu gibi pek ucuz değil; 2 kişi yemek + bira için 450 SEK (yaklaşık 140 TL) hesap geldi.

Mello Yello



Gelelim, Malmo’ de en sevdiğimiz mekan olan, Malmö’ nün tek microbrewery si  Malmo Brygghus’ a. 2010 yılında açılmış olsa da bu bina 1898 yılında Richter’s Brewery olarak inşa edilmiş ve uzun yıllar bira üretiminde kullanılmış. Bu nedenle 5 yıllık bir yer olmasına rağmen, uzun bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Hala o yıllardan kalan kazanları vs de görebiliyorsunuz. Hatta Cuma ve Cumartesi günleri 17:30 da hem bu tarihi binayı tanıtan hem de şimdiki üretimleri hakkında bilgi veren 1 saatlik tur da düzenliyorlar.  Saatlik bu turun fiyatı 250 SEK (75 TL). Biz tura katılmadık ama biralarından tatma fırsatı bulduk. Hem kendi üretimlerini, hem diğer yerel biraları hem de ithal biraları bulmak mümkün. Şişe biraların yanında 40 civarı birayı tapten (fıçı) sunuyorlar. Yiyecek olarak klasik bar menüsü var; biz acılı tavuk kanatı tercih ettik ki bizi tatmin etti. Fıçı biraların fiyatları az da olsa değişse de ortalama olarak 20 cl 10 TL, 40 cl 20 TL gibi.  Biz bir kaç yerel bira denedik; kendi üretimlerinden “Malmö Lame Ass Substitutional IPA” i önerebilirim.


Malmo Brgghus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder