Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Ağustos 2014 Perşembe

New York - 1

New York




Öncelikle moda tam girebilmek için Frank Sinatra dan "New York New York" u fonda çalalım :) . New York hiç gitmeyenlerin bile Hollywood sayesinde yaşıyormuşçasına bildiği, görülecek yerlerine hakim olduğu bir şehir.

Öncelikle söyleyeyim Amerika' ya uçmak pahalı ama varınca yaşamak ucuz efsanesi en azından Manhattan için geçerli değil. Mevsimsel farklılıklar gösterse de Times Square civarında orta halli bir otelde konaklamak için gecelik 300 USD yi gözden çıkarmak gerekiyor. Keza yeme içme de çok bütçe dostu değil. Biz  Times Sq' a yakın iki ayrı otelde konakladık, fiyatlar hemen hemen aynıydı. Ama bu civarda kalacak olanlara The Hotel @ Times Square' i öneririz. Temiz, güzel bir otel. Kahvaltısı yeterli düzeyde ayrıca ücretsiz kahve, soğuk veya sıcak su, internet erişimli pc ler ve ücretsiz yazıcı sağlıyor. Hepsinden önemlisi New York' da gezilecek pek çok yere yürüme mesafesinde; metro duraklarına da çok yakın. Free wi-fi da var.  Night Hotel Times Square ise meydana daha yakın, bu avantaj gibi görünse de cam yerine mika kullanmalarını da ekleyince odada uyumayı imkansız hale getiriyor. Odalarda free wifi veya ücrete dahil kahvaltı da yok.

Eyaletin adı da aynı olduğu için karışmaması için şehre Amerikalılar "New York City" diyorlar. Madrid ile aynı enlemde yer alsa da Avrupa' da aynı konumda bulunan şehirlere göre daha serin;bunun temel nedeni ise okyanus kenarında yer alması. Dünyanın en büyük doğal limanlarından biri olan şehir, Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens ve Staten Island olmak üzere 5 ana bölgeden oluşuyor. Bu bölgelerin her biri "borough" olarak adlandırılıyor. Her ne kadar yüzölçümü olarak bu bölgelerin en küçüğü olsa da gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu Manhattan' da yer alıyor.

Manhattan İllüstrasyonu


Manhattan adının kökeni de oldukça ilginç. Kızılderili (Lenape) dilinde Man-hata isminden türeyerek, önce Manahata daha sonra da Manhattan halini almış. Man-hata pek çok tepeden oluşan ada anlamına geliyor. Şimdi de dünyanın en fazla gökdelenin bulunduğu ada olması enteresan bir tesadüf olmuş.


NJ' den çektiğimiz Manhattan (Midtown) manzarası

Her ne kadar ilk asansör 1890 larda kullanılmaya başlansa da, daha yüksek binalarda kullanılmaya uygun; bugün kullandığımıza yakın asansörlerin 1920 lerin sonunda kullanılmaya başlanması Manhattan'ın da bugünkü görüntüsünü ortaya çıkardı. O zamana kadar en fazla 5 kattan oluşan binalar, artan göçle birlikte gökdelenlere dönüştü.

Manhattan her birinin de kendi içinde alt bölgeleri olan Downtown, Midtown ve Uptown olmak üzere üç bölgeden oluşuyor. Downtown adından da anlaşılacağı üzere adanın güney bölümünde yer alan, şehrin ilk kurulduğu bölge. Wall Street, Dünya Ticaret Merkezi, Soho, Chinatown ve Little Italy burada yer alıyor. Chinatown ve Little Italy göçmen bölgeleri olduğu için buralarda ana dil İngilizce' den ziyade sırasıyla Çince ve İtalyanca. Midtown ise görülmesi gerekenler listesinde yer alanların yoğunlaştığı bölge; Empire State, Rockefeller, Chrysler gibi gökdelenler, Times Meydanı, Grand Central Terminal, Birleşmiş Milletler Binası, şehir kütüphanesi vs. burada yer alıyor. Uptown ise Manhattan' ın kuzeyinde; en önemli görülecek yer dünyanın ilk peyzaj parkı olan Central Park. Metropolitan ve Guggenheim müzeleri de yine bu bölgede bulunuyor.

Manhattan Haritası

Bu kadar ansiklopedik bilgiden sonra 2. bölümde New York' da yeme içme ile devam edeceğiz. Çok yakında ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder