Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

25 Mart 2015 Çarşamba

İtalya - Mart 2015 - 4

Birra del Borgo BdbBi(g)BodyIbu

İtalya her ne kadar Avrupa’ nın şarap kuşağının önemli ülkelerinden olsa da son yıllarda bira üretimi konusunda da önemli bir atılım var. Peroni gibi dünyaca ünlü (ama pek de iyi olmayan) büyük üretecilerin yanında bazıları gerçekten çok başarılı küçük üreticiler (microbrewery) de bulunuyor.

http://beermapping.com/maps/maps.php?m=italy#lat=undefined&lng=undefined&z=11


İtalya’ da pizzeria denilen pizzacılarda şaraptan ziyade bira tercih ediliyor. Bu pizzeriaların bir kısmında artizanal tabir edilen butik bira çeşidi gayet iyi olsa da biz özellikle bira konusunda uzmanlaşmış iki mekanı tercih ettik. Biz farklı akşamlarda gitsek de, Trastevere mahallesinde aynı sokakta yer alıyorlar, yani tek bir akşamda iki mekanı da rahatlıkla deneyebilirsiniz.


Bir & Fud

Bir & Fud ( Via Benedetta, 23) adında anlaşılacağı üzere biranın yanında yemek de servis eden bir mekan. Biz yemekten hemen önce ve yemek sonrası gittiğimiz için iki seferde de yemeklerini deneyemedik ama okuduğum yorumlara göre yiyecekleri tatmin edici. Biz orada otururken pek çok kişinin take away olarak da pizza alıp gittiğini gördük. Ambiyans olarak ise gayet şık bir mekan ama özellikle akşamları epey kalabalık oluyor. Asıl önemli olan biralara gelirsek farklı küçük üreticilere ait 20 nin üzerinde tap (fıçıdan) bira servisi var. Şişe olarak yalnızca bir kaç barley wine gördük ki onlar da direkt şişe olarak servis edilmiyor, gazlılık düşük olduğu için yine tap mantığı ile 5 cl kadehe konularak servis ediliyor. Bira çeşidine ve mekanın detaylı resimlerine , mekanın aşağıdaki internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

http://birandfud.it/



Ma Che Siete Venuti A Fa
Ma Che Siete Venuti A Fa (Via Benedetta, 25) pek telaffuz kaygısı güdülmeden konulmuş bir isme sahip olan bir mekan :) . Bir & Fud’ dan farklı olarak gurme bir bira pubından ziyade bir spor hatta futbol pubı. Zaten mekan da bu söylemesi zor adını bir AS Roma tezahüratından alıyor. İlk gittiğimizde bir Serie A maçı vardı ve dışarıdan Digiturk lü bir meyhane görüntüsü verdiği için girmekte tereddüt ettik. Alt kata daha sakin bir oturma mekanı var ama bodrumda olmasından dolayı havasız. Biz barın karşısında oturmayı tercih ettik. Fıçı bira çeşidi diğer mekana göre biraz daha az olsa da yeterli olmakla birlikte, ilave olarak gayet geniş bir şişe bira rezervi de bulunuyor. Yine karşısındaki Bir & Fud’ dan farklı olarak yalnız İtalyan biraları değil Alman ve Belçika biralarına da fıçı olarak ulaşmak mümkün. Şişe olarak ise bira konusunda iddialı hemen hemen bütün ülkelerin biralarından seçenekler mevcut.


Archeo Birra Etrusca


Biz İtalya’ da iken epey bira çeşidi deneme imkanı bulsak da yine de 5 şişe bira da yanımızda getirdik. Özellikle yukarıda resmi olan Birra del Borgo’ nun Etrusca adlı birasının deneyselliği İtalyan biracılığının geldiği noktayı gösteriyor. Üretiminde arkeolojik alanlardan elde edilen farklı tahıllar, fındık, kuru üzüm, nar, çeşitli reçineler ve balın kullanıldığı bu biranın fermentasyonu da kil amforaların içinde gerçekleşiyor. Bu deneysel projenin denetimini de Pennsylvania Üniversitesi’ nden Patrick McGovern yapıyor.





Gezimizin Roma durağının son günü Campo de Fiori’ nin yanında (Flora's Courtyard) kurulan bir pazara gittik. Adı size yanıltmasın, her ne kadar çiçek de satılsa da bir çiçek pazarı değil. Çeşitli İtalyan makarnaları, zeytinyağı, şarap,peynir ve tabi ki meyve sebzelerin satıldığı bir nevi semt pazarı. Hiç bir şey almasanız da İtalyan pazarı deneyimi yaşamak isteyenler için ideal, zaten şehrin tarihi bölgesinin merkezinde yer aldığı için yürüyerek ulaşmanızda çok kolay.

Yazının 5. Bölümünde Roma’ dan Floransa’ ya geçiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder