Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

28 Mart 2015 Cumartesi

İtalya - Mart 2015 - 5

Duomo
Floransa (Firenze),  Roma’ nın kuzeyinde yer alan, şaraplarıyla meşhur Toskana Bölgesi’ nin merkezi olan, hatta geçmişte çok kısa bir dönem İtalya Krallığı’ na da başkentlik yapmış bir şehir. Şehrin tamamının bir açık hava müzesi gibi estetik olmasının yanında 72 adet de müze barındırıyor. Zaten Leonardo da Vinci, Michelangelo gibi sanatçıların memleketi olan yıllarca sanatsever Medici ailesinin yönetiminde kalan bir şehirden bahsediyoruz. Roma’ dan 1,5 saatlik bir hızlı tren yolculuğu ile rahatça ulaşabiliyorsunuz. Ana tren istasyonu Firenze S.M.N. şehir merkezine çok yakın; zaten çok büyük olmayan bir şehir burası.
 
Neptün Çeşmesi
 
Biz çok merkezi bir konumda yer alan, Duomo’ nun  (Cattedrale di Danta Maria del Fiore) karşı sokağındaki Residenza Martelli' de ( Via De' Martelli 8) konakladık. Biz gittiğimizde açılalı 2 hafta oluyordu hatta tabelası bile biz oradayken takıldı :). Yeni olmasından da ötürü her şey son derece temizdi, ayrıca standart oda suit oda boyutlarındaydı. Yalnız yeni olmasının olumsuz tarafı olarak henüz tam olarak geçmemiş bir boya kokusu vardı ve sistem de tam oturmadığından wi-fi ile ilgili sorun yaşadık. Fakat bu sorunların uzun süreli olacağını sanmıyorum. Kahvaltıyı da otele yakın bir restaurant da sunuyorlar, İtalya standartlarında fena değildi. Bir gece için 79 EUR ödedik, konaklama için önerebilirim.
 
http://www.museumsinflorence.com/
 
Burada da Roma Pass benzeri bir Firenze Card var. 72 saat boyunca müzelerin çoğuna giriş sağlamanın yanında; şehir içi ulaşım da bu kartla ücretsiz. Yalnız fiyatı da 72 EUR, o yüzden çok fazla müze gezme planınız yoksa, zaten şehir içi ulaşıma da çok ihtiyaç olmadığından, gerekli değil. Tabi Firenze Card ın en önemli avantajı müzelerde sıra beklememeniz. Özellikle Uffizi Müzesi ve Gallerie dell'Accademia  için muazzam sıra beklemeniz gerekebiliyor. Biz en turistik olmayan dönemde ve gün içinde de daha az kalabalık olan saatlerde saatlerde gitmemize rağmen toplam 2,5 saat civarı sıra bekledik. Burada temel neden her yerde inanılmaz bir teenager kalabalığı olmasıydı, çoğu müze de 18 yaşın altına ücretsiz olduğu için uzun sıralar kaçınılmaz oluyor. Firenze Card almadan sıradan kaçınmanın yolu biletinizi bir kaç gün önceden 4 EUR farkla online olarak almanız, kesinlikle bu parayı eder çünkü zaten bütün gün yürüyeceğiniz için yorulacaksınız bir de ilave olarak bu sıraları beklemeye gerek yok. Biz bilet alma işini gitmeden önceki güne bıraktığımız için alamadık çünkü online biletlerinizi en az 3 gün önceden  almanız gerekiyor. Aşağıdaki linkten de Firenze Card almanın avantaj ve dezavantajlarını inceleyen bir yazıya ulaşabilirsiniz.
 
http://www.visitflorence.com/florence-museums/is-firenze-card-worth-it.html
 
Uffizi, National Geographic’ in dünyanın en iyi 10 i listesine girmiş; yılda 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan bir müze. Müzede Rembrant, Caravaggio, Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi önemli sanatçıların eserleri bulunuyor. En ünlü sanat eserleri arasında da Botticelli’ nin “Primavera and Birth of Venus” ü ,Filippino Lippi’ nin “Madonna and Child with Two Angels” ı ve Titian’ ın “Venus of Urbino” su sayılabilir.
 
Uffizi
 
Gallerie dell'Accademia ise Michelangelo’ nun David (Davut) Heykeli ve Pieta’ sı  ile anılan bir müze.  Bunların yanında yine Michelangelo’ nun tamamlanmamış “Prisoners”  ı , Botticelli’ nin “Madonna and Child and Madonna of the Sea” si ve  Giambologna’ nın “Rape of the Sabines” i görülmesi gereken önemli eserler.
 
David (Michelangelo)
Pieta (Michelangelo)
  
Bunun dışında görülmesi gereken önemli yapılar arasında Ponte Vecchio,  Duomo, The Baptistery of St. John ve The Church of Santa Maria Novella sayılabilir. Ponte Vecchio 1345 yılında inşa edilmiş, bildiğimiz köprülerden farklı olarak üzerine  günümüzde küçük mağazalar barındıran binalar inşa edilmiş bir yapı. Duomo ise Floransa ‘ nın sembolü durumundaki bir yapı. Bunun karşısında, Michelangelo’ nun Duomo’ ya bakan kapılarını “Cennetin Kapıları” olarak nitelendirdiği The Baptistery of St. John (Aziz Giovanni Baptisterisi” bulunuyor. The Church of Santa Maria Novella, ismini verdiği Piazza di Santa Maria Novella' da yer alan, Floransa’ nın en eski ibadethanesi. İçerisinde Masaccio’ nun “Trinity” si, Giotto’ nun “Crucifix”i ve “The Strozzi Chapel” gibi eserler bulunan bir yapı. Tabi vaktiniz varsa bunların dışında Gucci Müzesi’ ne varıncaya kadar onlarca turistik atraksiyon mevcut.

Ponte Vecchio
 
Baptistery of St. John - Cennetin Kapıları
 
Santa Maria Novella Kilisesi
 
Duomo' nun içi


Gezip görüleceklerden sonra yeme içme kısmına geçebiliriz. Ristorante Trattoria Antellesi (Via Faenza, 9) çok sevimli ve makul fiyatlı bir küçük lokanta. Biz deniz ürünlü risotto ve şimdi adını hatırlamadığım domates soslu bir makarna yedik; deniz ürünlü risottosu çok lezzetli ve bol malzemeliydi. Yalnız makarnanın domates sosu, taze domates yerine yoğun bir domates suyuyla hazırlanmıştı, o yüzden çok memnun kalmadık. Şarap menüsü çok geniş değil ama yeterli; zaten house wine  gayet başarılıydı; 37,5 cl küçük şişe olarak da sipariş edebiliyorsunuz (7 EUR). Bu arada Faenza Sokağı zaten buna benzer pek çok küçük lokantayı barındırıyor, yemeklerinizde tercih edebileceğiniz bir lokasyon.

Deniz ürünlü risotto


Yine bloglardan okuduğumuz tavsiyelerle ve Trip Advisor yorumlarını da kontrol ederek Trattoria Pizzeria Nerone (Via Faenza, 95/97 R) adlı bir lokantaya da, Floransa’ nın meşhur steaklerinden yemek için gittik. Belki bize öyle denk gelmiştir ama et hayatımda  en az keyif alarak yediklerimden biriydi, sinirlerini dişimin kesmemesinden anladığım kadarıyla sağlığından epey agresif bir hayvanmış :). Ben yine kendimi zorlayarak bitirdim ama eşim tadına bakıp bıraktı. House wine da zayıftı.
Trattoria Pizzeria Nerone

Antica Gelateria Fiorentina (Via Faenza, 2) da Floransa’ da en sevdiğimiz dondurmacı oldu. Her önünden geçtiğimizde kendimizi durduramayıp yedik :). Bu arada İtalya’ da 1 top dondurma, aslında 2 top büyüklüğünde ve mekana gore 2 ya da 3 çeşit seçebiliyorsunuz, o yüzden aşırı bir dondurma tüketme isteği içinde değilseniz 1 top yeterli gelecektir.
Antica Gelateria Fiorentina


Bizde de biscotti adıyla satılan Selanik gevreği benzeri pastane ürüne İtalya’ da cantucci ya da cantuccini adıyla biliniyor. Kökeni Toskana’ da küçük bir şehir olan Prato.

Cantuccini


Toskana’ nın merkezi Floransa’ da da bu tatlıyı çok iyi yapan bir yer var, Il Cantuccio di San Lorenzo (Via Sant'Antonino, 23). Çok küçük ve şık bir mekan, başka ürünlerde satsalar da asıl yaptıkları adından da anlaşılacağı üzere cantuccini. Zaten hemen önünüzde hazırlayıp, siz sipariş edince paketleyip satıyorlar. Orjinal (bademli), çikolatalı & portakallı çeşitleri ve orjinal halinin hamurunun çikolatalı olarak hazırlanmış versiyonları mevcut. Biz hepsini tattık ama en çok bademliden memnun kaldık. Bu arada bizim bildiğimiz biscotti kadar sert değil zaten İtalyanlar bu tatlıyı , yemek sonrasında tatlı bir şaraba bandırarak tüketiyorlar.


Il Cantuccio di San Lorenzo
Yazımızın 6. ve son bölümünde Orta Çağ şehri Siena’ ya geçiyoruz.
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder