Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

25 Şubat 2016 Perşembe

Gouda 2015

Gouda Şehir Meydanı

Yolumuzu Gouda' ya düşürmemizin nedeni tahmin edebileceğiniz üzere peynire olan ilgimizden kaynaklandı. Gouda peyniri "yıkanmış teleme" olarak sınıflandırılan bir tür yumuşak peynir. Fakat bu tanımın tam olarak yeterli olmadığını söylemek gerekir. Gouda peyniri dendiğinde daha çok farklı alt türleri barındıran geniş bir tür kastediliyor. Zira yıllanma sürecinde peynirin tadı, kokusu ve dokusu değişiyor. 2 yıllık bir gouda için yumuşak peynir demek mümkün değil. Bu arada "edam" dan farklı olarak Hollanda bu peynirin isim tescilini alamamış bu nedenle dünyanın herhangi bir noktasında üretilen peyniri "gouda" olarak etiketlemek mümkün.

Gouda

Şehre geçersek ilk olarak hayal kırıklığına uğratabilecek bir bilgi vererek başlayalım. Her ne kadar peynire adını verse de günümüzde şehirde önemli bir peynir üreticisi bulunmuyor. Fakat ilkbahar-yaz döneminde merkezde peynir pazarı kuruluyor ve yine merkezde peynir müzesi de var.

Gouda Cheese Market (alıntı)

Gouda,70 bin nüfuslu oldukça küçük ve sevimli bir şehir. Erasmus' un da memleketi olduğu söyleniyor (Rotterdamlılar da kendi hemşerileri olduğunu söylüyor :) ). Gezmek için yarım gün yeterli; biz aynı gün hem Gouda' ya hem de Utrecht' e gittik (Buradan sıradaki yazının hangi şehir olduğuna da bir ipucu olsun:) ).

Gezilecek yerlere gelirsek; hemen hemen her şey şehir merkezindeki meydanın etrafında toplanmış durumda. Bu meydanın merkezinde de 1450' de inşa edilmiş olan gotik tarzdaki Town Hall geliyor. Gerçekten etkileyici bir mimari; Hollanda çapında da en eski ve ihtişamlı yapılardan biri.

Gouda City Hall

Onun dışında görülmesi gereken yerler Sint Janskerk (Aziz John Kilisesi), Gouda Müzesi ve The Waag (weigh house).

Peki buraları gezdikten sonra nerede oturup bir şeyler atıştırıp; kahve içebiliriz derseniz yine meydanda cumhuriyetimiz ile yaşıt Grand Cafe Central bulunuyor.

Grand Cafe Central

Son olarak peynir dışında buradan ne alalım diyenlere de cevabımız "stroopwafel". Starbucks'larda da gördüğümüz, Hollanda' da oldukça popüler olan, iki ince dilim bisküvi ve arasındaki karamel şurubundan oluşan bu tatlının çıkış yeri de Gouda.

Stroopwafel

Oldukça fotojenik bu sevimli şehirden sonraki durağımız Utrecht olacak...

Yine bir Benelux şehri, yine kanal :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder